Bokhvete

Hvordan spire bokhvete?

Hva er bokhvete?
Inneholder det gluten?
Hvorfor bør vi spise bokhvete?

Alt dette får du svar på her.

  • Bokhvete – fakta
  • Bokhvete kommer fra en urt i slireknefamilien.
    Den har altså ingenting med hvete å gjøre,
    og er helt glutenfri.
    Bokhvete er ikke et kornslag, men en nøtt,
    og den er en fjern slektning til rabarbraen!
  • Bokhvete er lett fordøyelig og velegnet som diettmat.

  • Bokhvete har et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, som må tilføres gjennom mat. Bokhvete inneholder dessuten mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium.
  • Bokhvete kan kjøpes som hele «gryn», malt til mel,
    og i velassorterte/internasjonale butikker kan du også kjøpe den som pasta og nudler.
    Veldig mye brukt i Japan.
    og noen vil si at det er bruken av mye bokhvete som gjør at folk fra Japan lever lengst i hele verden…
  • Kilde: Tara.no/wikipedia

Hvor blir bokhvete brukt?

Russerne bruker bokhvete i sine berømte Blinis
Japanerne bruker det i sine nudler
Franskmenn i sine crepes
Italienerne bruker det til og med i sin pasta

Hvordan spire bokhvete.

Ta ønsket mengde bokhvetekjerner/gryn og legg i en skål med kaldt vann,
minst fire timer.
Hell alt i et dørslag og skyll godt av slimet som danner seg rundt grynene.
Legg hele dørslaget, eller en spireboks,
med et fat under så det ikke drypper,
jeg setter mine inn i et skap.
De spirer på 1-2 døgn. husk bare å skylle dem 2-4 ganger daglig.

Når de har fått en liten hale,
og næringsstoffene er enda lettere å oppta for kroppen.
Kan du enten spise dem i grøt/yoghurt.
Eller tørke dem så de får tilnærmet ubegrenset holdbarhet i en krukke.
Dessuten er det da du får den sprø «chrunchen» som finnes for eksempel i

Choco-crunch!

Supergode sjokoladekuler!

Tørk dem ved å legge dem utover stekebrett,
og tørke dem i ovn på 50* 2-4 timer til de er helt tørre.

Oppbevares på krukke.

Jeg bruker spiret og tørket bokhvete i min hjemmelagde müsli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *