Sitronterte

Denne sitronterten er altså helt nydelig.
Både av utseende og av smak!

En perfekt fremtoning med sine brente «rosemalinger»
Og en perfekt smak med sin syre mot det søte, sammen med det sprø terteskjellet.

Sitronkremen er laget med rømme,
noe som gjør den ekstra søt-syrlig-mild og god.

Denne er noe jeg ville hatt på en klubb med gode venninner,
eller som avslutning på et godt måltid.

Virkelig noe du kan imponere gjestene med.
Eller bare lag den, som jeg gjorde,
og spis en bit hver kveld.

Den er absolutt best samme dag den blir laget.
(Terteskallet kan du lage i forkant)
Men kaken er av smak like god tre dager etter og.
Konsistensen på terteskallet mister dog sin sprøhet,
og marengsen «lekker» litt væske.
Men altså smaken….smaken er uimotståelig!

Sitronterte

Tertedeig

125 g hvetemel
33 g sukker
1/4 ts salt
75 g kaldt smør
1 lite egg
1 ss fløte

Ha mel, sukker, salt og kaldt smør i terninger i en foodprocessor,
/smuldre dette for hånd/bruk k-kroken i kjøkkenmaskin.
Enklest er det dog i foodprocessor.

Når massen er grynet og jevnt fordelt,
ha i egg og fløte.
Jobb forsiktig sammen til en deig,
«pulse» deigen, blir den kjørt for lenge her
kan den bli seig og vanskelig å jobbe med.

Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet 30-60 min.
Den kan også ligge her noen dager.

Min paiform er 20 cm i diameter. Her får du litt deig til overs.
Jeg legger denne i kjøleskap og bruker den i små sandkakeformer
ved senere anledning.
Men her har du altså nok deig til en litt større form.

Kjevle ut til ca 1/2 cm tykkelse og legg den forsiktig i formen.

Pass på at deigen på kanten er litt løs når du forsiktig jobber den inn mot kantene.
Sett den gjerne i kjøleskapet litt til når den er kommet i formen,
hvis du har jobbet mye med den så den er kald når den stekes.

Nå skal deigen «blindbakes» altså stekes uten fyll.
Og for at den ikke skal «poppe opp» og sprekke,
må den fylles med noe.
Her bruker jeg tørkede erter.
Og disse bruker jeg om og om igjen.

Ta et bakepapir og legg forsiktig over deigen,
fyll i erter og skyv dem forsiktig ut i kantene så hele bunnen dekkes av erter.

En pakke skal være nok .

Stek bunnen på 175* i 15-20 minutter,
til kantene på paiskallet har fått litt farge.
Avkjøl på rist. Etter 5-10 minutter fjerner du forsiktig skallet fra formen.
Min form har løs bunn, noe som gjør dette enkelt.
Hvis du ikke har løs bunn, legg et tynt plastskjærebrett eller en rist over formen,
og snu den opp ned, fjern så forsiktig paiformen.

Avkjøl til helt kald.

Sitronkrem.

1,2 dl sukker 
2 ss maizenna
1,2 dl melk
0,6 dl sitronsaft, av ca 1 sitron
2 eggeplommer
2 ss smør
skall av 1 sitron
(3-4 dråper sitron eterisk olje) Kan sløyfes
1,2 dl rømme (jeg brukte seterrømme, lettrømme kan og brukes)

Tips! Har du eterisk sitronolje så bruk noen dråper i for å få ekstra god sitronsmak.
Har du ikke så pass på at du bruker hele sitronen – men kun det ytterste gule.
Det hvite innenfor gir en beisk smak.
Skallet på sitronen er det som gir den skikkelig gode sitronsmaken.

Kok opp sukker, maizenna melk og sitronsaft.
Rør mens du har i sitronsaften, fortsett å røre til det koker opp og blir tykt.
Ha så i eggeplommene og la blandingen få et ekstra oppkok.
Før du setter den til side og avkjøler.
Rør i den litt innimellom så det ikke danner seg snerk på toppen.
Etter noen minutter rører du i smør, og så rømme.
Avkjøl helt, gjerne i vannbad.

Tips! Har du gul gelefarge kan du tilsette litt for en ekstra gul og fin farge.

Når kremen er helt avkjølt smører du den ut i paiskallet.
Sett i kjøleskap mens du lager marengs.

Marengs.

2 eggehviter (ca 70 gram var mine)
110 g sukker
et par dråper sitron (kan sløyfes)

Pisk eggehviter, sitron og sukker over varmt vannbad til sukkeret smelter.
Pisk så videre med maskin til du har en glansfull og stiv marengs.
Pisk til den er stiv, ikke lengre.

Fyll en sprutepose og lag små topper på sitronkremen.
Eller bare bre den forsiktig utover med slikkepott og lag små topper.

Brenn av med en brenner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *